Samiotes Consultants, Inc. Civil Engineers and Land Surveyors

Sustainable Design Projects

Sustainable Design

return to Projects/Clients list

Artists for Humanity EpiCenter | South Boston, Massachusetts

Artists for Humanity EpiCenter | South Boston, Massachusetts

Samiotes Consultants Inc. provided civil engineering services for the new Artists for Humanity EpiCenter, at the edge of Boston’s Arts District, along the south waterfront.  The sustainable design project consisted of the removal of the existing building that occupied the site, and the construction of a new 22,500 sf, multi-story building along with new parking and landscaped areas.  The site-related aspects of the LEED certification included using concrete pavement to reduce heat build up in the site’s impervious surfaces, treating 80% of the total suspended solids, and 40% removal of phosphorus from the storm drainage run-off, and storing and re-using roof drainage for site irrigation purposes.  The EpiCenter project has received a LEED Platinum Certification, the highest level awarded by the U.S. Green Building Council.  This project was chosen as an AIA Committee on the Environment Top Ten Green Project for the year it was completed.

Client/Designer: Arrowstreet

back to top...

Alewife Brook Parkway Retail Center | Cambridge, Massachusetts

Samiotes Consultants provided civil engineering and land surveying services for a 47,000 sf retail project in the highly visible Alewife section of Cambridge, MA. The project entailed renovation of an existing 30,000 sf retail building, construction a new 17,000 sf retail building, related site infrastructure and parking lot improvements. SCI secured approvals for the use of Low Impact Designs such as rain gardens and bio-swales from the Cambridge DPW.  Municipal approvals were obtained from the Cambridge Planning Board for an Article 19 Special Permit.  The project also required state permits from the Massachusetts Water Resource Authority and the Department of Conservation and Recreation.  Survey services included documentation of existing conditions: an interior survey of the existing retail structure proposed to be renovated for tenant fit-outs and a certified plot plan for building permits, an ALTA survey and construction layout including the layout of the steel within industry accepted standards.  This project won the 2010 GoGreen Award from the City of Cambridge for its innovative stormwater design.

Client/Designer: Linear Retail

back to top...

Hyde-Blakemore Condominiums | Roslindale, Massachusetts

Hyde-Blakemore Condominiums | Roslindale, Massachusetts

Samiotes Consultants Inc. provided civil engineering services for the Hyde-Blakemore Condominiums; an affordable housing development consisting of 13 units in three buildings along Hyde Park Avenue. Units will take advantage of solar power through photovoltaic panels to be installed on the roof. Each building will be separated from its neighbor with a carefully-considered landscape strategy. Not only will this take into account the desire for more greenery as well as privacy between buildings, but also will address other environmental issues, such as storm water run-off through grading and the use of bioswales. The project utilizes green design techniques including native drought-resistant plants to avoid the need for an irrigation system, low-impact techniques to manage storm water on-site, and maximizing green space with approximately 1,150 sf of green space per unit. SCI assisted the client in gaining approvals from Boston Water and Sewer Commission, Public Improvements Commission and Inspectional Services, plus negotiations with the MBTA. This project was featured in a cover story in the Boston Globe Home section about a new generation of affordable housing.

Client/Designer: Urban Edge Development and Utile Inc. Architecture & Planning

back to top...

CambridgePark Place | Cambridge, Massachusetts

Samiotes Consultants Inc. completed the civil engineering and approvals for this seven- and nine-story, mixed use, 311-unit housing and retail project. The site is located entirely within both the 100-Year Flood Plain and the 50-Year Flood Plain, and a small portion of the site is in the 10-Year Flood Plain. To compensate for the loss of flood storage due to the project, a 70,000-cubic foot chamber was constructed under the building. Another LID feature
included the exterior parking lot being constructed with pervious pavement. The owner of the project completed documentation for LEED certification. SCI provided LEED calculations and documentation to obtain credits for soil erosion and sediment control, decrease in net imperviousness of the site, treatment systems designed to remove 80% of the average annual total suspended solids and 40% of the average annual total phosphorous, and Urban and Brownfield Redevelopment, and other credits relating to building construction.

Client/Designer: Oaktree Green Development

back to top...

Groton Bio Mass | Groton, Massachusetts

Groton Bio Mass | Groton, Massachusetts

Samiotes Consultants provided civil engineering and land surveying services for this 372-student private school. As part of its ongoing green initiative, the school sought to replace its current oil-fueled boilers with woodchip burners. The existing central heating plant is proposed to be retrofitted to accommodate new biomass boilers and facilitate delivery of the woodchips. Due to the nature of the project and its location, approvals from numerous town boards and commissions were required and obtained. These approving authorities included the Conservation Commission, Historic Commission, Planning Board, Town Selectmen, and the Board of Health.

Client/Designer: Pfeufer/Richardson PC Architects and The Groton School

back to top...